Šta su Lageri i Ejlovi i kako se pivo može razlikovati?

90% svog piva kojeg ste ikada popili vjerovatno je stila u pivarstvu poznatom kao Lager dok za Ejl(Ale) vjerovatno niste ni čuli. Zašto ovaj stil nije bio popularan i kako je došlo do promjene u ukusu potrošača?

Prije svega moramo razumjeti razliku između ova dva osnovna stila a osnov te razlike je pivski kvasac i samim time temperature na kojima se vrši fermentacija piva.

Lager piva se proizvode uz pomoć pivskih kvasaca donjeg vrenja, na temperaturama između 1°C i 10°C a sama fermentacija se dešava na dnu fermentora. Lager i njegovi podstilovi su prethodnih dva vijeka bili dominantan stil i iz tog razloga većina svetskih industrijskih pivara (i sve na balkanu) proizvodi upravo takva piva. Ovaj ukus je svima poznat, to su svijetla, zlatno-žuta u boji i osvježavajuća pića, laka za konzumiranje i veoma pogodna za industrijsku proizvodnju jer zahtijevaju „lagerovanje“ odnosno odležavanje na hladnijim temperaturama koje dovodi do jačanja ukusa sladovine i slabljenja bilo kakvih „čudnih“ ukusa.

Ejlovi koriste kvasce gornjeg vrenja, temperature su između 15°C i 25°C a fermentacija koja je i dosta burnija nego kod lagera dešava se na površini same tečnosti. Ejl piva su zapravo starija od Lagera ali masovnom industrijalizacijom postaju sve ređa u kontinentalnoj Evropi i Americi (Velika Britanija je održala tradiciju Ejl piva sve do danas) a svoju ponovnu popularizaciju doživljavaju sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka u Americi, kada Džimi Karter legalizuje homebrew odnosno kućno pivarstvo i craft scena nastaje. 

Ejlovi su mnogo širi stil, karakteriše ih velika mogućnost eksperimentisanja, boje širokog spektra od zlatnog do crnog, ctirusnih aroma sa čestim dodacima različitih voća i začina. Sve ovo dovelo je do popularizacije Ejlova kod kućnih pivara u Americi koji su počeli da ih kuvaju i širenjem svoje proizvodnje prošire i dostupnost ovog stila širim narodnim masama. Danas, i Lagere i Ejlove možete piti u gotovo svakoj državi svijeta a u Crnog Gori čak 9 zanatskih pivara aktivno donosi ove stilove za vašu trpezu.

Više o nastajanju svjetske i regionalne kraft scene moći čete da pročitate ubrzo na sajtu montenegrocraftbeer.me.

Piše: Marko Vukčević

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s